Nieuws

Innovatief en goedkoop leiderschap

by Rispro
26, apr, 2016

Ontwikkeling: aspect van leiderschap

Een van de belangrijkste eigenschappen van goed leiderschap, is het vermogen en de wil om zijn medewerkers te ontwikkelen. Door een actieve rol te spelen in de ontwikkeling van uw team toont u vertrouwen in en betrokkenheid bij de toekomst van de organisatie.

Om het beste uit uw medewerkers te halen, moet u tijd en middelen in hun ontwikkeling stoppen. Jaarlijkse evaluatiegesprekken zijn niet voldoende. Zorg ervoor dat u regelmatig samen zit met iedere medewerker, geef hem of haar specifieke feedback en zeg op welke vlakken hij of zij kan verbeteren.

Vijf goedkope manieren om uw team te ontwikkelen:

  1. Lees samen een boek. Er bestaat een onuitputtelijke voorraad van erg gewaardeerde boeken waarmee u succes kunt halen. Vind enkele goede boeken, lees ze en bespreek ze samen met het team. Veel bedrijven hebben hun eigen bibliotheken en opleidingsmateriaal dat meteen beschikbaar is. Begin vandaag nog uw collectie samen te stellen.
  2. Hou ‘lunch- en leersessies’. Wellicht heeft iedereen in uw team wel iets te bieden waar het hele team beter van wordt. Breng uw eigen lunch mee of zorg voor een lunch voor het hele team. Deel tijdens de lunch om de beurt iets wat u al weet of aan het leren bent. Vraag uw medewerkers om vooraf na te denken over welk onderwerp ze het willen hebben.
  3. Doe aan netwerken en breng een bezoek aan andere bedrijven. Geef het team de toestemming om andere ondernemingen in de buurt te bezoeken, individueel of als groep. Leiders laten kennismaken met andere omgevingen is soms de snelste manier om verandering teweeg te brengen. Het is een geweldige manier om nieuwe ideeën te ontwikkelen en te verbeteren wat u zelf doet. U ziet namelijk met eigen ogen hoe anderen de dingen aanpakken. Zorg ervoor dat iedereen eropuit trekt met de verwachting dat ze iets zullen leren waar het team de vruchten van kan plukken. Plaatselijke groepen die uw interesse in een bepaald onderwerp delen, bieden een prachtig platform om te leren en informatie te delen – voor weinig of geen geld.
  4. Gebruik onlinemiddelen. Dankzij de technologie kunnen we online heel wat leren. Verzamel het hele team rond een computer en leer zonder dat u het kantoor moet verlaten. Vind een geweldige webinar of post in een blog waarvan u denkt dat die uw medewerkers ten goede komt. Moedig hen aan om een beetje van hun werktijd op te geven om de webinar te bekijken of eraan deel te nemen of om de blog te lezen.
  5. Geef interne lessen. Interne opleidingen zijn een uitstekende manier om een groot deel van het personeel iets te leren zonder dat dit heel veel kost. Gebruik de deskundigen die u al ter beschikking hebt. Blinkt een van uw medewerkers uit in een bepaald thema of onderwerp dat u aanleert? Laat die dit dan voorstellen aan de rest van uw team. Uw interne deskundigen kunnen ook dienstdoen als coaches en mentoren.

Een organisatie bereikt haar doelstellingen via haar medewerkers, het meest waardevolle bezit van de onderneming. Medewerkers moeten voortdurend opleiding krijgen om ervoor te zorgen dat ze nieuwe en beste praktijken leren, terwijl ze bijdragen aan het succes van de onderneming. De beste organisaties hechten veel belang aan de ontwikkeling van hun mensen.

U hoeft geen groot opleidingsbudget te hebben om wezenlijke veranderingen door te voeren in uw organisatie. Wel kunnen we stellen dat hoe meer u investeert, hoe meer rendement u mag verwachten van uw investering. Houd deze methoden in het achterhoofd als u uw opleidingsbudget slim wilt benutten.

Wens je meer informatie over onze diensten? Neem dan contact op; wij helpen je graag op een professionele manier verder.